Kablar - Anker Powerline m fl

Kablar för laddning och synkning av telefoner och surfplattor.

Här kan du köpa Anker Powerline och Powerline+ kablar som är bland de starkaste, mest hållbara på marknaden. Vi har även andra märken och kablar av hög kvalitet.

Kabelvinda Kabelvinda
59 kr   0 kr


Välja kabel

Kablar är oftast det man tänker minst på när man skall ladda en telefon eller surfplatta, men det finns några saker att tänka på.

Kontakttyp

Först är att kabeln ska ha rätt kontakter i varje ända. Vanligast är kablar med en USB typ A kontakt i ena ändan och antingen en mikro-B eller Lightning-kontakt i andra.


Typ A

USB kontakt typ A

Mikro-B

USB kontakt mikro-B

Lightning

Lightning kontakt


En ny kontakt är numera på väg att bli mer populär och återfinns i nyare telefoner, surfplattor och även bärbara datorer: USB-C

USB-C

USB kontakt typ C

Tanken är att USB-C ska ersätta Mikro-B och även andra kontaktformat. USB-C har fördelen att den, liksom Lightning, är vändbar, dvs den har inte en upp-sida och ned-sida. Dessutom ska den vara mindre bräcklig än mikro-B.

När det gäller USB-C är det också viktigt att tänka på vilken strömstyrka som kabeln ska överföra. Vanlig USB-laddning går upp till 10W-15W, men USB-C används även vid högre strömstyrkor, upp till 60W eller mer. Så det är viktigt att veta att kabeln kan hantera de strömstyrkor som man tänker överföra, och t ex inte använder en USB-C kabel som är gjord för 15W för att överföra 60W.

Längd

Alla har nog upplevt hur kablar trasslar ihop sig, och man drar i dem för att nysta upp dem. Det är ofta då kabeln skadas. Därför är det bra att inte ha för långa kablar.

Dessutom innebär längre kablar högre elektriskt motstånd. Detta kanske inte har stor betydelse när man laddar från vägguttaget, men det kan påverka hur mycket ström når telefonen om man laddar från en powerbank. Ju längre kabel desto mer ström förloras under laddning.

Trådarnas tjocklek

Ström överförs genom koppartrådar inuti kabeln. Ju kraftigare trådar desto mindre elektriskt motstånd. Och kraftigare trådar innebär också starkare kablar som är mer slitstarka än kablar med tunna trådar.

Övrig konstruktion

Kablar går ofta sönder efter upprepad böjning, särskilt i närheten av kontakterna. Kablar med förstärkt konstruktion, som Anker PowerLine+, håller betydligt längre än svagare (billigare) kablar.

PowerLine kablar tål att böjas


Läs mer om hur olika kablar skiljer sig åt här.