Vanliga frågor och svar
- Kommer en starkare laddare än den som följde med min mobil att förstöra mobilen?
- Vad betyder det när det står T ex 2A eller 10 W på min laddare? Kan använda den på min telefon som kom med en laddare på 1A eller 5 W?
- Vad är det för skillnad på en billigare och dyrare laddare?
- Kan jag använda en svagare laddaren en normalt, t ex mobilladdare för att ladda en platta?
- Varför verkar min telefon ladda med olika hastigheter även med samma laddare?
- Kan batterier explodera?
- Ska batterier helst laddas fullt och sen tömmas helt innan nästa laddning?
- Håller batterier för evigt om man sköter dem?
- Hur förvaras batterier bäst om de inte ska användas på några veckor eller månader?
- Kan en telefon med ett batteri på 2000mAh laddas 2 gånger med ett externt batteri på 4000mAh?
Kommer en starkare laddare än den som följde med min mobil att förstöra mobilen?
Nej, telefonen drar bara så mycket ström som den kan använda. Det är telefonen (eller plattan) som styr. Inne i telefonen finns elektroniska kretsar som kontrollerar hur laddad batteriet är och släpper igenom den ström som batteriet behöver. Dessa kretsar stoppar sedan batteriet från att laddas när det är fullt trots att laddaren fortfarande är inkopplad.
Även om telefonen i bilden hade en laddare på 1A/5W så kan den säkert laddas med en laddare som laddar med upp till 2.4A / 12W per uttag.
Vad betyder det när det står t ex 2A eller 10 W på min laddare? Kan jag använda den på min telefon som kom med en laddare på 1A eller 5W?
Laddare är märkta med värden uttryckta i mA (milliampere), A (Ampere) eller W (Watt). Dessa är maxvärde för vad laddaren kan leverera, men de kan leverera mindre ström också. Exempelvis en telefon om drar 1A kommer bara att dra 1A även från en laddare märkt 2A. Så det går bra att använda en starkare laddare. Man kan t ex ladda en iPhone med en iPad-laddare. Apple skriver också detta på sin supportsida. Fick du en 1A / 5W laddare med din iPhone 6 så kommer den till och med att ladda snabbare med en iPad-laddare på 2A / 10W eller 2.4A / 12W.
Vad är det för skillnad på billigare och dyrare laddare?
Oftast är det kvalitet på komponenter, design på kretskort, isolering och reglering av ström och spänning som skiljer. Som vi tidigare nämnt så ska man kunna använda en svagare laddare på t ex 1A för att ladda tex en platta annars laddas med 2A. Detta är OK om laddaren faktiskt begränsar sig till 1A och inte går upp till en högre strömstyrka som den inte klarar av. Laddaren kan då överhettas och t om fatta eld, särskilt om komponenter är för tätt monterade och har dålig isolering. Design är också viktig eftersom det måste finnas klar separation på de 220V som kommer in från vägguttaget och de 5V som USB använder. I exemplen på iPad-laddare nedan syns bl.a. att den äkta laddaren har mer isolering och fler komponenter.
Kan jag använda en svagare laddare än normalt, t ex mobilladdare för att ladda en platta?
Varför verka min telefon ladda med olika hastigheter även med samma laddare?
Det kan verka som om det tar ovanligt lång tid för telefonen att ladda de sista 10% upp till 100%. Det kan stämma - laddningen sker i olika faser med olika hastigheter. Om batteriet har varit helt urladdad kan laddning från 0% upp till 10% ta längre tid än normalt. Sedan laddas batteriet med högre hastighet upp till runt 80% för att sedan sakta ned igen. Detta görs för att skydda batteriet, förhindra överladdning och förlänga batteriets livslängd.
Kan batterier explodera?
Det kan de, om batteriet överladdas eller utsätts för eld. Moderna batterier är dock väldigt säkra och det är väldigt ovanligt med explosioner eller att batterier fattar eld. Det krävs ett större fel på batteriet, telefonen eller laddaren för att detta ska ske. Moderna batterier och telefoner har inbyggd elektronik för att övervaka batteriet och förhindra problem. Däremot är lite värmeutveckling normalt både på laddaren och batteriet. Om det börjar bli för varmt för att hålla så bör man avbryta laddningen och söka experthjälp.
Ska batterier helst laddas fullt och sen tömmas helt innan nästa laddning?
Nej, det gäller inte dagens litium (Li-ion, LiPo, Li-poly) batterier som finns i alla moderna telefoner, plattor och liknande. Att ladda fullt och seden tömma helt är en gammal regel som gäller aldre nickel-cadmium (NiCd) och även nickel-metal hybrid (NiMH). Men litiumbatterier kan laddas och användas lite då-och-då utan att ta skada eller försämras. Som tidigare nämnts så ska man dock undvika att överladda eller helt ladda ur litiumbatterier.
Håller batterier för evigt om man sköter dem?
Tyvärr så försämras batteriers förmåga att laddas och användas sakta över tiden oavsett hur man använder och sköter dem. Däremot kan man undvika att batteriet försämras i onödan. Olika råd gäller för olika sorters batterier, men när det gäller litiumbatterier som finns i mobiltelefoner, plattor, bärbara datorer, digitalkameror osv så är de viktigaste tipsen att inte helt ladda ur batteriet, undvika kraftiga temperaturer, och inte förvara batteriet en längre tid när det är tomt. Mer om detta längre ner.
Hur förvaras batterier bäst om de inte ska användas på några veckor eller månader?
Litium-batterier mår bäst av att vara laddade nånstans mellan 20% & 80%. Batterier mår inte bra av att vara helt urladdade, och de kan bli obrukbara om de laddas ur helt. När telefonen säger att batteriet är tomt så har den i själva verket lite laddning kvar. Detta är en skyddsreserv som skyddar batteriet från att urladdas helt. Så det är OK att ta slut på batteriet (enligt telefonen) och sedan sätta den på laddning igen, eftersom batteriet alltid har en reserv. Om man däremot tar slut på batteriet och sätter batteriet förvaring så kommer reserven också att försvinna eftersom batterier urladdas sakta över tiden även när de inte används. Det är också därför som nya telefoner levereras med delvis laddade batterier, så att det finns en laddning i batteriet under transport och förvaring. Så ska du inte använda ett batteri på ett tag så se till att den är laddad till runt 40%-60%, förvara i rumstemperatur, och om möjligt ladda den varje 3-4 månader.
Kan en telefon med ett batteri på 2000mAh laddas 2 gånger med ett externt batteri på 4000mAh?
Nej, eftersom en del ström går åt i överföringsprocessen. Batterier som används för mobiltelefoner, plattor och liknande har en kapacitet, dvs mängden ström de kan hålla, som oftast är uttryckt i milliAmpere timmar (mAh). Men när man laddar ett batteri med ett annat batteri så används en del av strömmen för att driva de elektroniska kretsar som styr och bevakar laddningen både i batteriet som laddar och den som ska laddas, och en del omvandlas till värme. Vanligtvis ligger denna effektivitet, dvs andelen ström i första batteriet som slutligen hamnar i andra batteriet på 55% - 70%. Så vill du kunna ladda en telefon med ett batteri på 2000mAh 2 gånger så bör du leta efter ett externt batteri på närmare 6000mAh.