Om trådlös laddning

Denna artikel handlar främst om trådlös laddning av mobiltelefoner. Titta alltid på din apparats bruksanvisning för instruktioner, skötselråd och specifik data.

Trådlös laddning och trådlös strömöverföring här länge varit en dröm – att alltid har tillgång till ström utan att behöva en sladd. De första försöken gjordes över 100 år sen, men det var inte förrän 1990-talet som trådlös laddning började dyka upp i våra hem – i elektriska tandborstar.

Se våra snabba trådlös laddare till iPhone 8, 8 Plus, X, XS, XS Max eller XR


Innehåll


Intresserad av trådlös laddning för din verksamhet? Se våra laddare och tillbehör för kontor, kaféer, restauranger, hotell, lounger och andra offentliga miljöer.


Fördelar med trådlös laddning

Det kan låta trivialt att tycka att det är så viktigt att slippa koppla in en sladd i telefonen för att ladda den. Den som är van vid att ladda telefonen med sladd 1-2 gånger om dagen kanske inte tycker det är så besvärligt. Men när man väl har en trådlös laddare så blir det lika självklart som att använda wi-fi istället för nätverkssladd när man surfar med datorn.

Förutom att slippa leta efter en sladd så minskar slitage på telefonens uttag. De små uttagen, vare sig det är mikro-USB, Lightning, USB-C eller andra, är känsliga för slitage.

Och trots att den kanske tar två sekunder att koppla in en sladd, så gör man inte det förrän telefonen verkligen behöver laddas. Med en trådlös laddare räcker det med att lägga ner telefonen så börjar den ladda. Och behöver man använda telefonen så gör det inget om man avbryter laddningen genom att lyfta telefonen, det är bara att lägga tillbaks den igen när man är färdig. Man upptäcker snabbt att telefonen fortfarande är fulladdad i slutet av dagen.


För att se vårt utbud på trådlösa mobilladdare, klicka här eller på bilden nedanför.

Image title 


För att se vårt utbud på lösningar för trådlös laddning för kaféer, restaurger, lounger, lobbyn och liknande öppna miljöer, klicka här


Standarder och teknologier

När det gäller trådlös laddning av mobiltelefoner så finns det flera olika konkurrerande teknologier. En ensam global standard har ännu inte framträtt. De tre största teknologierna är

  • Qi (från kinesiska, betyder energiflöde) stöds av WPC (Wireless Power Consortium)
  • PMA (Power Matters Alliance)
  • Rezence med stöd av A4WP (Alliance for Wireless Power)

Dessutom har Samsung utvecklat en egen standard som finns i vissa av deras telefoner. Den heter Fast Charge eller Fast Wireless Charge.

PMA och A4WP har nyligen slagits samman till Airfuel Allliance med avsikt att gemensamt utveckla en ny standard.

Qi och PMA påminner om hur den elektriska tandborsten fungerar. Ström överförs genom elektromagnetisk induktion. Kortfattat innebär detta att laddaren skapar ett magnetiskt fält med en spole.

Inuti en trådlös laddare

Spole och kretskort från en trådlös laddare.


Mottagaren har också en spole, och när spolen placeras innanför det magnetiska fältet så uppstår en elektrisk spänning som sedan laddar batteriet.

Trådlös laddare laddar en telefon

Samsung S4 med skal för trådlös laddning placeras på laddarens spole och telefonen börjar laddas.


En viktig faktor är avståndet mellan laddarens spole och mottagarens spole, de måste vara mycket nära varandra.

Rezence är lite annorlunda och bygger på magnetisk resonans. Tekniken bygger också på magnetiska fält, men laddaren och mottagaren är ”stämda” till speciella frekvenser – de uppnår resonans. Teknologin är mer invecklad än magnetisk induktion, men kan ladda på längre avstånd, upp till flera meter.

Qi-standarden är idag den med störst spridning och som finns i flest telefoner. Qi bygger på en relativt enkel teknik – magnetisk induktion, och WPC bestämde tidigt att bli marknadsledande genom att försöka få ut Qi i så många telefoner som möjligt.

PMA finns mestadels i Nordamerika, bl a på många Starbuckskaféer där gäster kan använda laddare inbyggda i borden.

Trådlösa laddare i bardisk


Rezence har inte riktigt tagit fart inom mobiltelefoni än. Det blir dock intressant att följa hur det utvecklas eftersom Rezence lovar flera andra fördelar som idag är begränsningar hos Qi och PMA:


Avstånd mellan laddare och telefon:

Qi och PMA: ca 5mm

Rezence:  flera cm eller meter


Antal telefoner som samtidigt laddas med en laddare:

Qi och PMA: 1 telefon laddas med en laddare

Rezence: flera telefoner laddas med en laddare


Trådlös laddning utvecklas och förbättras varje år, så det är möjligt att olika begränsningar så småningom försvinner.


Vilken sorts trådlös laddning ska man välja?

I Europa är Qi klart störst. Det är också den som de flesta telefontillverkarna har anammat och som det finns flest laddare, mottagare och andra tillbehör till. Så idag är Qi det enkla valet.


Hur ska man använda en trådlös laddare

Det beror naturligtvis på hur man använder sin telefon, och vilka rutiner man har. Men för den som inte tidigare använt trådlös laddning så finns det lite tips och tankeställare:

Med trådlös laddning kommer man ifrån problemet med att ”nu måste jag ladda telefonen”. Detta är en stor skillnad jämfört med sladd, där man laddar mycket på en gång. Det finns de som menar att en begränsning med trådlös laddning är att man kan inte lyfta på telefonen när den laddar. Men då tänker man att telefonen helst ska laddas fullt under en laddning. Med trådlösa laddare ändras beteendet så att man lägger telefonen på laddaren istället för på bordet när man inte använder den, och plockar upp den när man vill. Sen kan det förstås finnas tider då man vill ladda med sladd. En trådlös laddare är sällan lika snabb som en vanlig laddare. Normalt uppvägs detta av att man laddare så fort man lägger ner telefonen, men om man någong gång behöver ladda snabbt så kan den traditionella laddaren vara bättre. Så den trådlösa laddaren är ett komplement till den vanliga laddaren, eller rättare sagt den vanliga laddaren är ett komplement till den trådlösa.

Som vi diskuterar i ”Om batterier” så är dagens litium-batteri som sitter i så gott som alla telefoner lämpade för att laddas lite i taget. De behöver inte laddas fullt och sedan tömmas fullt på samma sätt som tidigare NiCd batterier. Tvärtom så är det bättre att litium batterier hålls laddade mellan 20% - 80%.

Trådlös laddning kan orsaka en viss värmeutveckling. Detta är normalt (även laddning med sladd orsakar värme) och bör inte göra telefon mer än ljummen. Bättre laddare har inbyggd överhettningsskydd som gör att laddaren stänger av sig om den blir för varm, och de flesta telefonerna stänger också av sig själva om de överhettas. Men det är ändå bra att ha telefonen under uppsikt när den laddas. Att ”småladda” telefonen i korta perioder gör också att värmeutveckling begränsas. Och man skall alltid använda laddare och mottagare av bra kvalitet. Det finns många billiga alternativ på marknaden som kan leda till att telefonen blir väldigt varm. Har telefonen stängt av sig själv pga värme så kan den inte användas förrän den svalnat.

Det är också viktigt att placera telefonen på laddaren så att spolarna i laddaren och mottagaren är direkt ovanpå varandra. Det lär man sig snabbt, och det kan vara lättare med in liten laddare. Magnetisk induktion, som Qi använder, blir bygger på att spolarna är nära varandra både i höjdled men också i sidled.

Sen behöver laddaren en strömkälla. Vissa laddare drivs med USB medan andra har en egen strömadapter.


Kort demo av trådlös laddare med iPhone X

Laddaren i videon är en Q23, men alla våra Qi trådlösa laddare fungerar på motsvarande sätt.


Laddningshastigheter

Trådlös laddning är generellt långsammare än att ladda med sladd då effekten är ofta lägre. Men trådlös laddning blir allt snabbare, och om man har för vana att lägga telefonen på laddningsplattan när man inte använder den så kommer den att laddas ofta, och hastigheten blir därmed mindre avgörande. 

För att jämföra hastigheter så används laddarens effekt uttryckt i watt. Då kan man också jämföra med laddning genom kabel. Till exempel så har iPhone laddare på 5W (för de äldre modellerna), 10W och 12W. 


Standard trådlös Qi laddning

Standard Qi trådlös laddning är på 5W. Alla telefoner som laddas med Qi trådlös laddning kan laddas med 5W, och alla Qi laddare kan ladda med 5W. 5W blir den minsta gemensamma nämnaren för trådlös laddning.


iPhone 8, 8 Plus och iPhone X, XS, XS Max & XR

iPhone 8, 8 Plus och iPhone X kan laddas med både standard Qi 5W och Qi 7,5W, vilket blir ca 50% snabbare än 5W. För att ladda med 7,5W måste din iPhone ha minst iOS 11.2. Dessutom måste laddaren klara av att ladda med 7,5W. Kan laddaren endast ladda med 5W så kommer telefonen att ladda, men med bara 5W.


iPhone X laddas trådlös jämfört med kabel

Laddaren i videon är en RAVPower snabb trådlös laddare som kan ladda med standard Qi 5W, Qi 7,5W och Fast Charge.


Fast Charge

Samsung har också utvecklat en egen standard för trådlös laddning, kallad Fast Wireless Charge eller Fast Charge. Med den sker laddning med 10W, alltså dubbelt så snabbt som standard Qi 5W. Fast Charge är inte en variant av Qi, men alla telefoner som har Fast Charge har också standard Qi. Så att om en telefon med Fast Charge läggs på en vanlig Qi trådlös laddare så laddas telefone med 5W. För att uppnå 10W krävs att både laddaren och telefonen har Fast Charge.


Telefoner med Qi trådlös laddning

Fler och fler telefoner har Qi inbyggd. Några vanliga telefoner som kommer med Qi är

Apple

iPhone XR
iPhone XS Max
iPhone XS
iPhone X
iPhone 8
iPhone 8 Plus

Google

Nexus 4
Nexus 5
Nexus 6
Nexus 7

LG

Optimus G Pro
G3

Microsoft

Lumia 950XL
Lumia 950
Lumia 735
Lumia 830
Lumia 920
Lumia 928
Lumia 929
Lumia 930
Lumia 1020
Lumia 1520

Samsung

Galaxy S9
Galaxy S9+
Galaxy S8
Galaxy S8 edge
Galaxy S7
Galaxy S7 edge

Galaxy S6
Galaxy S6 edge
Galaxy S6 edge+
Galaxy S6 Active
Galaxy Note 5

Sony

XperiaZ3v


De flesta andra nyare telefoner kan också använda trådlös laddning genom att skaffa ett skal som har mottagaren inbyggd.

Qi laddare och Qi mottagare ska fungera tillsammans oavsett märke.


Trådlös laddning av telefoner med skal/fodral

Det går att ladda en Qi-kompatibel telefon med en trådlös laddare även om telefonen har skal så länge skalet/fodralet inte är av metall.

Qi trådlös laddning utnyttjar magnetfält. Material som plast, silikon och gummi påverkar inte magnetfälten och påverkar därför inte trådlös laddning, så telefoner med skal av dessa material kan laddas trådlöst.

Metaller inverkar däremot på magnetfält, och skal i metall kommer att störa eller troligtvis hindra trådlös laddning.

Dock finns det några saker att tänka på när man laddar med skal av plast, silikon osv.:

  • Skalet ökar avståndet mellan laddaren och mottagaren i telefonen. Laddningen kan därför bli mindre effektiv, och det blir viktigare att placera telefonen på rätt ställe på laddaren (så att mottagaren i telefonen ligger helt i linje med sändaren i laddaren).
  • Är skalet mycket tjockt (mer än 5mm) så kan det bli omöjligt att ladda trådlöst.
  • Det ökade avståndet kan medföra att telefonen blir varmare under laddning.
  • Skalet i sig gör att telefonen behåller värmen längre (skalet blir som en filt).

Vårt råd är därför att ta av skalet om du ska ladda trådlöst och inte kommer att ha telefonen under uppsikt. Har du däremot telefonen under uppsikt (t ex på skrivbordet eller soffbordet) så kan du ladda trådlöst även med skal. Märker du dock att telefonen blir oroväckande varm så bör du fundera på att ta av skalet, eller prova ett tunnare skal.


Qi trådlös laddning och surfplattor

Den nuvarande Qi-standarden (version 1.1.2) begränsar laddningen till 5W. Därför är trådlös laddning främst lämplig för telefoner. Surfplattor har ofta större batterier och laddas med högre strömstyrkor för att laddningstiden inte ska bli olidligt lång.

5W innebär också att många telefoner kommer att ta längre tid att ladda jämfört med sladd, men om din telefon alltid är på laddning när den inte används så är inte heller detta normalt någon begränsning. Och man kan alltid ladda med sladd om det behövs.

Nyare versioner av Qi kommer att ladda med 15W så det är troligt att surfplattor och andra större prylar kommer att börja använda trådlös laddning.


Våra trådlösa laddare