Tillbaka

Om mobilladdning och USB-laddning av batterier

Denna artikel handlar främst om laddning av mobiltelefoner, läs- och surfplattor och andra vanliga mobila apparater genom USB. Titta alltid på din apparats bruksanvisning för instruktioner, skötselråd och specifik data.

USB står för Universal Serial Bus. USB utvecklades i mitten på 1990-talet som en standard för att koppla datortillbehör (tangentbord, externa hårddiskar osv) till datorer. Det som standardiserades var

  • hur olika enheter kommunicerar med varandra (datakoppling)
  • hur ström kunde förses från en enhet till en annan
  • formatet på själva kontakterna

 

Standarden har utvecklats över åren, främst genom att hastigheten för dataöverföringen har ökats, och nya, mindre format för kontakterna har lanserats. Detta har drivits av de allt mindre och snabbare tillbehören som utveckats. Dessutom har strömmen som USB kan överföra ökats för alltmer strömkrävande tillbehör.

Ett annat exempel på användningen av USB är laddningen av mobiltelefoner. När en telefon koppas till en dator kommer kan man överföra data (t ex filer som foton, musik osv) mellan telefonen och datorn. Dessutom kan man ofta ladda telefonen från datorn.

 

Kontakterna

Det finns ett antal olika format på USB-kontakter. Här nämns de vanligaste. Och som de flesta har lagt märke till kan en USB-sladd ha ett format i ena ändan och ett annat format i andra ändan.

 

Typ A

  USB A

Den vanliga, stora kontakten som oftast sitter i datorer. När man kopplar in en USB-sladd eller USB-minne i en dator är det oftast med Typ A

 

Typ B

 USB B

Typ B är mer fyrkantig. Den används ibland på skrivare, men syns inte så ofta.

 

Mini-B

 USB Mini-B

Denna kontakttyp hittar man på digitalkameror och äldre telefoner och annan mobil elektronik.

 

Mikro-B

 USB Mikro-B

Ett vanligt format i moderna mobiltelefoner (dock ej Apple) där ett litet format är viktigt.

Som de flesta har lagt märke till kan en USB-sladd ha ett format i ena ändan och ett annat format i andra ändan. Ofta är det Typ A i ena ändan och en av de andra tre formaten i andra.


Typ C / USB-C

 Image title

Ett nytt format som börjar synas i nyare telefoner, surfplattor och datorer. Med det nya formatet kommer naturligtvis behovet av nya kablar, men tanken med Typ C är att den så småningom ska ersätta ovannämnda, äldre format.

Förutom den ringa storleken så har Typ C flera fördelar:

  • Kontakten har ingen ovansida eller undersida så den kan sättas i åt både håll, på samma sätt som Apples Lightning-kontakt.
  • Den är kompatibel med USB 2.0, USB3.0 och USB3.1 dataöverföringshastigheter (480Mbps, 5Gbps och 10Gbps). Så en extern hårddisk med t ex en Typ A-kontakt och dataöverföring enligt USB 3.0 fungerar med en dator med Typ C-uttag om man har en adapter som kan koppla ihop Typ A och Typ C.
  • Fler typer av tillbehör kan koppas till Typ C, som t ex skärmar. Så en dator behöver inte en HDMI eller VGA-uttag som endast är till för en skärm. Istället har datorn Typ C som kan användas till många olika saker.
  • Kablar har typ C i både ändar, så man slipper ha så många olika kablar. Under övergångsfasen komm det dock att finnas kablar och adaptrar med Typ C i ena ändan och ett annat format i andra ändan, så att du koppla ihop nyare prylar med äldre.
  • Apple använder också Typ C, så det är inte omöjligt att vi i framtiden har ett format alla tillverkare använder.
  • Typ C stödjer också USB Power Delivery, vilket möjliggör högre strömstyrkor än vanlig USB, så att man kan t ex ladda och använda en bärbar dator endast genom Typ C. Med USB Power Delivery kan upp till 100W överföras, och används bla i Apple Macbook och Chromebook Pixel.
  • Typ C kan föra ström åt både håll. Tidigare format fungerade åt ett håll, t ex från datorn till hårddisken. Men med typ C kan det bli så att man laddar ett externt batteri från den bärbara datorn, men det externa batteriet kan också ladda datorn utan att byta kontakter eller sladd. 


Bara för att en dator eller telefon har ett Typ C-uttag så betyder det inte att den nödvändigtvis har den snabbaste överföringshastigheten, USB Power Delivery, eller att en skärm kan koppas till. Det är fortfarande upp till tillverkaren att stödja dessa funktioner, men med Typ C så finns möjligheten.

Så i grunden är Typ C endast ett nytt fysiskt format som kan kräva nya sladdar eller adaptrar. Det ska vara bakåtkompatibelt, dvs det som du tidigare kopplade till ett Typ A-uttag ska även fungera med Typ C. Men Typ C för också med sig nya möjligheter.

 

För att se vårt utbud på kablar, klicka här eller på bilden nedanför. 


Våra kablar


Icke-standard sladdar

Som i så många andra fall när ny teknik utveckas så är det många format och standarder som tävlar om att bli störst. När mobiltelefonen var ny hade så gott som varje tillverkare sitt eget format på sladdar för både laddning och dataöverföring.

USB utvecklades av ett antal elektronikbolag för att vara ett standardformat, men det var inte alla som anslöt sig. Den mest kända är kanske Apple.

 

Apple 30-pin och Lightning

Apple 30 pin kontakt Apple Lightning kontakt

Apple har på många fronter valt att utveckla egna lösningar. Detta gäller även kontakterna och sladdarna för deras telefoner, plattor och andra produkter.

 

USB och laddning - strömstyrka

USB-standarden föreskriver att spänningen skall vara 5 volt likström (+/- 0.25V).

Första generationen av USB hade en strömstyrka på 500mA. I senare generationer specificerades högre värden, för att kunna ladda och driva större tillbehör och apparater.

Detta hindrade dock inte olika tillverkare från att använda egna strömstyrkor på sina laddare och apparater. Så dessa följer egentligen inte USB-standarden trots att kontakterna är USB kontakter.

Den som har några olika laddare har kanske sett att de har olika strömstyrkor, från 500mA (0.5A) upp till 2.4A (motsvarade 12W) för en iPad-laddare.

 

Så kan man förstöra sin telefon om man använder fel mobilladdare?

Det korta svaret: Nej.

Om du har en relativt ny (några få år gammal) telefon så kan du lugnt använda en annan laddare. Det som händer är

  • Telefonen laddas långsammare, i samma hastighet eller t.om. lite snabbare än vanligt.
  • Telefonen meddelar att den inte kan laddas med den laddaren.

 

Varför?

En mobilladdare har en maximal strömstyrka, som står på utsidan, vanligtvis uttryckt i milliampere (mA), ampere (A) eller watt (W). För att illustrera kan vi säga att vi har en laddare på 1A. Om vi använder denna för att ladda en telefon som använder 0.5A så kommer telefonen att dra 0.5A. Telefonen blir inte påtvingad 1A. Här är två typiska mobilladdare. 

Laddare med olika strömstyrkor

En laddare tvingar inte en telefon att ladda med den strömstyrkan som laddaren kan leverera, utan det är telefonen som väljer hur mycket ström den vill ha. Intelligensen som styr strömstyrkan sitter i telefonen (eller plattan, kameran osv) och inte i laddaren. Telefonen bestämmer också när det är dags att sluta ladda (när batteriet är fullt) även om den fortfarande är kopplad till laddaren. Ifallet ovan med en iPad-laddare och en iPhone-laddare så går det bra att ladda en iPhone med en iPad-laddare trots att en iPad laddas med högre ström än en iPhone. Apple skriver också detta på sin hemsida. Fick du en 1A / 5W laddare med din iPhone 6 så kommer den till och med att ladda snabbare med en iPad-laddare på 2A / 10W eller 2.4A / 12W.

Laddare med högre kapacitet än telefonen

Om samma laddare däremot används för att ladda en telefon som annars laddas med 1.5A så kommer telefonen endast att få 1A och det kommer att ta längre tid att ladda jämfört med telefonens standardladdare.

I vissa fall kan telefoner laddas med högre strömstyrka än det som telefonens standardladdare ger och då laddas telefonen lite snabbare än normalt. Telefontillverkaren har inte gjort en laddare som är helt optimerad för telefonen, de kanske hade en laddare sedan tidigare som var bra nog. Till exempel så levereras iPhone 6 med en laddare på 1A (= 5W) men tester har visat att den går mycket väl att ladda med en 2.1A laddare med kortare laddningstid som följd.

Slutlgen så ser man ibland att en telefon eller annan apparat inte kan laddas när den kopplats till en främmande laddare eller till en dator. Detta kan beror på några olika saker, som:

  • Laddarens maximala strömstyrka är för låg för telefonen. Många datorer har USB-uttag som bara kan leverera 0.5A. Kopplar man in en iPad så meddelar iPaden att den inte laddas. (I många fall så laddas faktiskt iPaden, men det går väldigt långsamt).
  • Telefonen känner inte igen laddaren. USB används både för dataöverföring och strömtillförsel. För laddning är man mest intresserad av strömmen, men vissa tillverkares apparater skickar en datasignal när de kopplas in till en laddare, och får den inte rätt svar så påbörjas inte laddningen.

 

Summering

  • Spänningen i USB skall alltid vara 5VDC för standard laddning med USB.
  • Strömmen har vissa standardstyrkor men många USB apparater och laddare avviker från dessa.
  • Det är appareten som laddas som styr hur mycket ström den tar för att ladda – upp till laddarens maxgräns.

 

Mobilladdare för alla telefoner

Se vårt utbud av laddare för alla typer av telefoner och surfplattor här.


Hitta en laddare eller powerpack som passar just din telefon eller surfplatta

Välj ditt märke och sedan modell:


En sista jämförelse

Man har en dammsugare som drar 1100W på 220V (dvs 1100 / 220 = 5A) som man kopplar in i vägguttaget. Inga problem. Man kopplar sedan in en DVD spelare som drar 440W på 220V = 2A i samma vägguttag. Går DVD spelaren sönder eftersom vägguttaget tidigare levererade 5A? Nej. Apparaten drar den ström den behöver. Om man sedan kopplar in en likadan DVD spelare men som är köpt i USA och är därför byggd för 110V i vägguttaget på 220V så går den sönder.

 

Kan man förstöra sin telefon – ett annat svar

Det korta svaret ovan var Nej.

Det finns ändå vissa saker att se upp med.

Den största risken att nånting förstörs eller skadas finns när man använder dåligt tillverkade produkter. Det finns många billigare laddare till salu; man kan kopior på Apple-laddare och andra laddare av okända märken för så lite som 10kr. Dessa laddare har ofta undermåliga komponenter och konstruktion. Då är det mycket som kan gå fel, t.ex. fel spänning (förstör telefonen), ingen maxgräns på strömstyrkan (blir överhettad, fattar eld), kortsluting (risk för stötar, fattar eld, förstör telefonen).

Så länge du använder en laddare av god kvalitet så ska du kunna ladda alla dina laddningsbara apparater. Laddaren sitter mellan potentiellt livsfarligt el i vägguttaget och den dyra telefonen eller plattan, så det är värt att satsa på kvalitet.

 

Spelar själva USB-kabeln någon roll för laddning?

Man kan tro att om bara sladden passar i laddaren och i telefonen, plattan eller det man vill ladda så kommer alla sladdar att fungera på samma sätt. Men kabeln kan faktiskt påverka både hastigheten och om laddning överhuvudtaget fungerar.

I de flesta USB-kablar så finns ett antal tunna koppartrådar. Två av dessa överför ström från laddaren till apparaten (de andra överför datasignaler). För att spara kostnader så använder många leverantörer tunna koppartrådar. Men tunna trådar kan medföra två problem:

  1. Tunna trådar bryts lättare. Om en kabel böjs eller dras ofta så riskerar koppartrådarna som finns i den att gå av. Då kan kabeln sluta fungera.
  2. Tunna trådar har högre motstånd än tjockare trådar. Ökat motstånd innebär att det behövs mer ström under längre tid för att ladda. Du kanske har en telefon eller platta som laddas med 2A och en laddare på 2A, men med fel kabel så kan överföringen hamna på under under 2A, vilket betyder att laddningstiden förlängs.

 

Trådarnas tjocklek eller diameter mäts ofta med ett amerikanskt måttsystem, American Wire Gauge (AWG). Observera att ju högre AWG desto tunnare tråd. Så tråd på 20 AWG är tunnare än 10 AWG.

Jämförelse av USB-kablars tjocklekar

Många billigare USB-kablar använder tunnast möjliga trådar som är 28/28 AWG. Detta betyder att trådarna för dataöverföring har måttet 28 AWG och trådarna för strömöverföring är ockå 28 AWG. 28 AWG tråd har en diameter på endast 0.32mm.

En bättre kabel har tjockare trådar för strömöverföring. En sådan kabel kan ha måtten 28/24 AWG eller till om med 28/21 AWG (kom ihåg att lägre siffra betyder tjockare kabel). 24 AWG har en diameter på 0.51mm och 21 AWG en diameter på 0.72mm, eller ett tvärsnitt som är 5 gånger större än 28 AWG. Detta mycket större tvärsnittsyta innebär betydligt lägre motstånd (och starkare tråd). Läs mer om AWG på Wikipedia (på engelska).

Kabelns längd kan också spela roll, eftersom en längre kabel har högre motstånd än en kortare kabel med samma tjocklek på trådarna. Samma resonemang följer, en längre USB-kabel kan ge långsammare laddning än en kortare kabel.

Så för bästa resultat, och bättre hållbarhet, så ska man välja en USB-kabel med tjockare trådar, och som inte är längre än nödvändigt. Och detta blir ännu viktigare om man laddar från ett extrabatteri som har begränsat med ström. Då vill man att laddningen ska vara så effektivt som möjligt.

Hur tar man bäst hand om sina kablar?

Läs här.


Tillbaka